Gå til hovedindhold
Nyheder fra Sundhed og Omsorg

Ansøgere strømmer til SOSU-uddannelserne i Aarhus

Stik mod tendenser og forventninger oplever SOSU Østjylland en fordobling af ansøgere i Aarhus. Det skyldes blandt andet, at SOSU Østjylland og Aarhus Kommune er lykkedes med at synliggøre SOSU-uddannelserne i en sådan grad, at feltet af ansøgere er langt højere end forventet. Ligesom den positive fremgang også hænger sammen med, at der har været et målrettet politisk fokus på bedre vilkår for eleverne i Aarhus.

  • Læs op

Indhold

    I en tid hvor der tales om vilde problemer og udfordringer med rekruttering, særligt indenfor pleje- og omsorgsområdet, giver det genlyd, når de initiativer der sættes i gang, lykkes. Det kan man helt konkret se på antallet af elever, der starter i maj på SOSU-uddannelserne i Aarhus.

    På det Grundforløb som starter 1. maj 2024, havde SOSU Østjylland forventet, at der kom 66 nye elever. Men nu viser det sig, at elevtallet er helt oppe 130 – altså mere end dobbelt så mange som forventet – og de skal nu i gang med uddannelsen til social- og sundhedsassistent eller social- og sundhedshjælper. Både Aarhus Kommune og SOSU Østjylland har armene helt oppe af begejstring.

    Der er en fælles målsætning om at skabe en ny fortælling om SOSU-uddannelserne, hvor det bliver tydeligt, at der er tale om uddannelser med meningsfulde opgaver, høj faglighed og gode muligheder for efteruddannelse og mange karriereveje.

    ”Gennem flere år har SOSU Østjylland haft et målrettet samarbejde med Aarhus Kommune om at gøre SOSU-uddannelserne attraktive for endnu flere - for hverken kommune eller skole kan løfte rekrutteringsopgaven alene. Det er derfor meget positivt, at vores indsatser så markant giver pote,” siger Anette Poulsen, bestyrelsesformand for SOSU Østjylland.

    Rådmand for Magistraten for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune, Christian Budde, fremhæver, at kommunens politikere særligt har haft fokus på at sørge for bedre vilkår for eleverne:

    ”Jeg er meget glad. Den positive fremgang er et resultat af mange forskellige indsatser, som har været med til at skabe respekt og anerkendelse for uddannelsen og arbejdet som sosu-assistent og sosu-hjælper. Vi har stort fokus på grundig vejledning, oplæring og det faglige niveau under hele uddannelsen. Og så er der ikke mindst lønnen, hvor noget tyder på, at det har været en afgørende forskel for de elever, der er over 25 år. Der er tale om mange indsatser, som tilsammen har virket. Det er virkelig godt”, siger Christian Budde, rådmand for Sundhed og Omsorg, Aarhus Kommune.

    ”Jeg skulle have skiftet spor for længe siden”

    Det bakker Britt Ørum op om. Hun er 52 år, og starter lige om lidt på uddannelsen som social- og sundhedsassistent.

    ”Voksen-elev-lønnen var en vigtig faktor, da jeg søgte ind på uddannelsen. Jeg er jo godt sat med hus, børn og bil. Men det er ikke kun det økonomiske aspekt. Jeg glæder mig meget til at starte, for det er en uddannelse, der både favner de kompetencer og den erfaring, jeg allerede har, så jeg kan bruge det aktivt samtidig med mulighed for at lære nyt”.

    Den kommende social- og sundhedsassistent kan godt forstå, at flere søger ind på uddannelsen.
    ”Jeg er oprindeligt uddannet indenfor SKAT og borgerrådgivning, men har af flere grunde valgt at skifte spor. Det er jeg virkelig glad for, og jeg tænker sommetider, at det burde jeg have gjort for lang tid siden. Jeg har virkelig fået øjnene op for, at der er så mange muligheder og spændende jobs at søge som social- og sundhedsassistent”. 

    Det tætte samarbejde giver resultater

    Og netop synligheden omkring SOSU-uddannelserne er et af de mange initiativer, der er blevet sat i gang, fortæller direktør for SOSU Østjylland, Anette Schmidt Laursen.

    ”Udover det tætte samarbejde med Aarhus Kommune, har vi som skole også brugt kræfter på at markedsføre uddannelserne og vise, at de både åbner en verden af jobmuligheder og er uddannelser af høj faglig kvalitet. I januar 2024 havde vi et ekstraordinært stort optag af elever til Grundforløb på SOSU-uddannelserne, og nu ser vi det samme i maj. Forhåbentlig er der tale om en vedvarende tendens, så vi også ser mange ansøgere til vores Grundforløb, som starter til september 2024. Det er fantastisk, at der kommer så mange elever til SOSU-uddannelserne i Aarhus. Det skaber håb for, at der bliver uddannet endnu flere dygtige faglærte til et arbejdsmarked, som i den grad har brug for dem i mange år fremover”.

    Kontakt:

    Direktør Anette Schmidt Laursen, SOSU Østjylland. Telefon. +45 4029 4028
    Rådmand Christian Budde, Sundhed og Omsorg, Aarhus Kommune. Telefon: +45 6165 0943
    Presseansvarlig, Cecilie Winding. Telefon: +45 30 89 31 19  

    Sidst opdateret: 2. maj 2024